ZoDesign.nl

Leuke trends op gebied van design in huis en meer

Een huis kopen in de huidige woningmarkt

Het is tegenwoordig steeds lastiger om een woning te kopen. Dat komt doordat de woningmarkt volledig op slot zit door een groot tekort aan woningen en het toenemende aandeel van beleggers in het aantal woningen wat er gekocht wordt. Daarom is het voor mensen die toch willen proberen om een huis te kopen van belang dat zij zich hier goed op voorbereiden. Als je dit niet wilt doen, is het erg lastig om een goede woning te vinden die voor jou betaalbaar is.

Bepaal het budget wat je hebt

Als je van plan bent om een woning te gaan kopen, is het van belang dat je eerst weet hoeveel geld je uit kunt geven aan een woning. Het is namelijk fijn om te weten binnen welke prijscategorie jij op zoek kunt gaan naar woningen. Daarom is het slim om voordat je begint met het kijken naar woningen eerst eens vast te stellen hoeveel je te besteden hebt. Het is dan handig om je te verdiepen in de verschillende aanbieders van hypotheken waarvan jij geld kunt lenen om een woning te kopen. 

Verschillende soorten hypotheken

Ook is het van belang dat je weet wat voor soorten hypotheken er allemaal zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheek waarbij je de hypotheekrente 10 jaar vast zet waardoor je zeker weet dat je de komende 10 jaar hetzelfde rentepercentage betaalt. Dit moet je enkel doen wanneer je denkt dat het rentepercentage waarvoor je op dit moment kunt kiezen erg gunstig is. Indien je denkt dat je in de komende jaren regelmatig minder rente zult hoeven te betalen over je hypotheek, is het slimmer om de hypotheekrente niet vast te zetten. 

Hoeveel kan je lenen?

Naast de rente die je betaalt, is het ook belangrijk dat je nadenkt over hoeveel geld je eigenlijk kunt en wilt lenen. Bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek is het van belang dat je niet alleen vraagt ‘hoeveel kan ik lenen’, maar vooral ‘hoeveel kan ik terugbetalen’. Dat komt doordat het niet altijd verstandig is om het maximale bedrag wat je kunt lenen te nemen. Zo kun je wel een mooi huis kopen, maar is het wel lastig om iedere maand het termijnbedrag op te hoesten. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het van belang dat je goed nadenkt over hoe hoog je budget het best kan worden. 

Een makelaar inschakelen

Indien je moeite hebt met het vinden van een geschikt en passend huis voor jou en je gezin, is het misschien een goed idee om hulp te vragen aan een makelaar. Een makelaar kan je namelijk van alles vertellen over welke huizen wel en niet geschikt zijn. Bovendien helpt een makelaar ook mee tijdens de onderhandelingen waardoor je zeker weet dat je een goede prijs betaalt voor het huis.

Geef een reactie