ZoDesign.nl

Leuke trends op gebied van design in huis en meer

De Blauwe Moskee in Istanbul

Ben je wel eens op vakantie geweest naar Turkije? Mocht je plannen aan het maken zijn om dat een keer te doen, dan moet je in ieder geval Istanbul bezoeken. Men denkt vaak dat Istanbul de hoofdstad van het land is, maar dat is niet zo! De hoofdstad is namelijk Ankara. Maar de verwarring is logisch, want Istanbul is wel de grootste stad en was ook lange tijd de hoofdstad van Turkije. De stad is heel oud, want het huidige Istanbul stond vroeger bekend als Constantinopel en daarvoor als Byzantion. En dan hebben we het over het Romeinse Rijk, dus echt eeuwen terug. Daardoor heeft Istanbul een prachtig historisch centrum. Maar vandaag zoomen we in op een specifieke bezienswaardigheid in Istanbul die je echt niet wil missen, en ook bijna niet kán missen: de Blauwe Moskee.

Geschiedenis

De Blauwe Moskee, ook wel de Sultan Ahmetmoskee genoemd, werd begin zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Sultan Ahmet I. De moskee wordt omringd door zes minaretten. Minaretten zijn de torens bij een moskee, die voornamelijk worden gebruikt door de gebedsroeper. In principe volstaat een enkele minaret voor een moskee, maar deze moskee heeft er zes. Sultan Ahmet I wilde namelijk graag zijn rijkdom uitstralen met deze moskee. Zes minaretten getuigt van grote rijkdom.

Uiterlijk

De naam Blauwe Moskee komt van het interieur vandaan. De buitenkant van de moskee is gewoon grijs, maar van binnen zijn er zo’n twintigduizend handgeschilderde blauwe, groene en roodbruine tegeltjes te zien. Ook de buitenkant is prachtig. Het ontwerp bestaat uit verschillende koepels die een aflopend systeem vormen. Ook is er een binnenplaats, die al net zo enorm is als de moskee zelf. 

Bezoek

Wil je deze moskee bezoeken, dan moet je als toerist een paar dingen weten, voordat je je vliegtickets Istanbul boekt. Bijvoorbeeld de gebedstijden, daar moet je rekening mee houden. Tijdens de gebeden, vijf keer per dag, kan je de moskee niet bezoeken. Ook is het traditie dat de moskee niet met schoenen aan bezocht wordt. Je moet bij de entree je schoenen in een plastic zak doen. Ook moeten vrouwen hoofdbedekking dragen bij een bezoek aan de moskee. Deze kan je zelf meenemen of daar lenen. Alleen het haar moet bedekt zijn, niet het gezicht. Helaas is het ook zo dat vrouwen geen blote schouders of armen mogen hebben. Wees je daar dus van bewust en als je je daar niet prettig bij voelt, kan je de moskee ook van buitenaf bewonderen. 

Geef een reactie